26 de febr. 2010

Enderrocant el palau de la reina de les neus

El encuentro de Descartes con Pascal joven, de Jean-Claude Brisville
Dirigida per Josep Maria Flotats

Teatre Lliure, 2010

Josep Maria Flotats dirigeix i interpreta aquest text de Jean-Claude Brisville, escrit el 1985 sobre la reunió que van mantenir Descartes i Pascal a París l'any 1647. Mai no va transcendir el contingut de la conversa entre aquests dos influents filòsofs i matemàtics francesos, però l'autor imagina un encontre tens, centrat en el debat raó contra fe i en el judici a la intel·ligència en contra del misteri diví.

Un Descartes que gaudeix de la maduresa que permet encarar la vida amb serenor i saviesa (interpretat per Flotats), rep un Pascal (Albert Triola) intens i desconcertat. El respecte mutu inicial entre els dos filòsofs es trenca quan Pascal mostra el seu fanatisme envers el jansenisme, moviment sectari de l'època, que el du a premisses radicals sobre la fe, la disposició al sofriment i la misèria, i a la negació de la intel·ligència. Des de la serenitat i l'acidesa, Descartes desmunta i venç, però no convenç, el seu interlocutor i incapaços d'obtenir l'un de l'altre l'objecte que els duia a reunir-se (l'humil continuació de l'obra científica que ofereix Descartes a Pascal i l'interessada adhesió de Descartes a un manifest teològic que promou Pascal) es trenquen les relacions, escenificant el cisma científic en l'antesala de la Il·lustració.

El muntatge, d'un sol acte de poc més d'una hora, es desenvolupa en un escenari sobri i una il·luminació càlida que fa pròxim i atractiu un text més assequible del que cabria esperar pel títol i el tema de l'obra. La interpretació de Triola és molt correcta, la de Flotats, magistral, i ambdós aconsegueixen transmetre perfectament les respectives idiosincràsies i la creixent animadversió mútua. El debat entre la raó i la fe és etern, això implica que és tan actual com antic i, en aquest camp, poc aporta El encuentro entre Descartes y Pascal joven. També s'hi troben a faltar dibuixos més precisos sobre l'obra i pensament dels dos personatges, m'hi falta ciència i m'hi sobra política.
6/10

+ Alt nivell literari i interpretatiu.
- Traça superficial del pensament dels dos personatges.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada