22 de gen. 2011

Agost a la Vila de Gràcia

Vimbodí vs. Praga, de Cristina Clemente
Teatre Nacional de Catalunya - T6
Sala Tallers, del 20 de gener al 13 de febrer de 2011

Al local de l'associació de veïns del carrer Praga estan avesats a perdre el concurs de guarniment de carrers de la festa major. A més a més, l'encarregada del disseny d'enguany és la novençana Ariadna, una noia nerviosa i retreta, que no desperta massa confiança en els seus companys. D'altra banda, els veïns del passatge Vimbodí, amb qui comparteixen local, guarniran per primera vegada el carrer gràcies a la tenacitat de la Pilar, una jove que veu l'oportunitat d'acomplir un dels seus desitjos d'infància i involucrar la seva família en un projecte comú abans que el càncer acabi amb ella. La relació entre les dues comitives (la de Praga, representativa de la classe benestant pijoprogre de Gràcia, i la de Vimbodí, els xavacans de Sants), es veurà de seguida viciada pels prejudicis, la desconfiança i el respecte mal entès que infon un càncer. Tot i això, la convivència i l'objectiu comú de fer un bon paper per la festa major faran que esdevingui una cordial enemistat farcida de moments divertits.

Mentre que a la sala gran del TNC continua representant-se (amb un èxit espectacular) Agost, on el tema central és la decadència de la família clàssica i el desarrelament de l'individu contemporani, Cristina Clemente ens fa una visió optimista de la família al segle XXI, la que no es basa en lligams de sang sinó en afinitats ideològiques, de classe o gremials. Tot i que els personatges ens mostren la cara fosca de la competitivitat, la falsa solidaritat, l'amistat interessada o el bonisme, la consigna és que l'amor per la Festa Major és capaç de treure el millor de cadascú.

Els actors fan una bona feina, destaquen les protagonistes, Anna Moliner i Maria Molins, i també Rosa Boladeras que, en el paper de sempre, arrenca algunes rialles. El ritme de l'obra és desigual, li costa força engegar i en alguns moments esdevé iterativa i massa propera a les sitcoms de TV3, tot i això les dues hores passen molt bé i el bon equilibri entre humor i emoció fan de Vimbodí vs. Praga una bona obra que diverteix i simpatitza amb el públic.
7/10
+ El T6 s'inaugura amb bon humor i energia.
- Però amb risc zero.

1 comentari:

  1. Les Festes Majors de barris i pobles sempre són màgiques! A mi m'encanta la del meu! ;)

    ResponElimina