11 d’oct. 2010

De Norman a Lord

¿Cuánto pesa su edificio, Sr. Foster?, de Norberto López Amado i Carlos Carcas
2010 - Art Commissioners

L'Elena Ochoa era als anys vuitanta una psicòloga eminent, professora de la Universidad Complutense i col·laboradora en espais de divulgació a la televisió i la premsa madrilenyes. L'any 1996 es casa amb l'arquitecte Norman Foster, que en aquella època estava construint el metro a Bilbao i un palau de congressos a València. Des de llavors, Ochoa ha deixat la psicopatologia per dirigir publicacions sobre art contemporani i comissariar exposicions internacionals sota el segell Art Commissioners. Ara s'estrena com a productora cinematogràfica amb un bonic recorregut per la vida i obra de... el seu marit, Lord Foster.

La pel·lícula explica l'origen humil dels Foster, la voluntat dels quals per oferir un futur pròsper pel seu fill permeten a Norman ingressar a la universitat d'arquitectura de Manchester, primer, i especialitzar-se posteriorment a Yale. En tornar a la Gran Bretanya funda un estudi amb Richard Rogers i tres arquitectes més (una d'elles esdevindrà la seva primera dona) i comencen a dissenyar edificis high-tech per a ús industrial, principalment. Ja en solitari, i després d'uns quants èxits en terres angleses, Foster dóna la campanada guanyant el concurs per construir la seu del banc HSBC a Hong Hong, convertint-la en una icona de l'arquitectura moderna. A partir de llavors, l'èxit ha acompanyat tots els projectes de l'arquitecte, l'estudi del qual ha arribat a ocupar 1.400 treballadors i que actualment està immers en el disseny d'una ciutat autosostenible a Abu Dhabi.

En el film se'ns mostra, amb més o menys detall, gran part del catàleg constructiu de Foster, tot i que les imatges, freqüentment espectaculars, no venen acompanyades de més explicacions que podrien resultar prou interessants: referents, dificultats tècniques, pressupost, ús dels espais construïts... En canvi, en la narració hi abunda el sensibilisme sobre l'esperit de superació i hi manca de forma absoluta la crítica. La pel·lícula és una contundent lloança, com no podria ser d'una altra forma, doncs es nodreix, bàsicament, d'entrevistes fetes als treballadors del seu estudi, seleccionats per la seva esposa, Sr. Foster.
4/10
+ L'obra de Foster mola.
- Més portafoli que documental.

Fitxa IMDB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada