27 de set. 2010

Si la cosa no funciona

Coneixeràs l'home dels teus somnis, de Woody Allen
2010 - Mediapro, Gravier

Ja tenia ganes d'escriure una crítica negativa en aquest bloc, llàstima que l'oportunitat em sigui brindada per un dels meus cineastes preferits, autor de pel·lícules que adoro com Hannah y sus hermanas (1986), Otra mujer (1988) o Desmontando a Harry (1997).

Ambientada a Londres, Coneixeràs l'home dels teus somnis gira entorn el personatge d'una jove galerista casada amb un escriptor i filla d'un matrimoni benestant recentment separat. Ofuscats per les seves frustracions, els personatges s'embarquen en relacions amoroses: ella s'enamora del seu cap, el seu marit d'una veïna, el pare d'una prostituta vint anys més jove i la mare d'un llibreter especialitzat en ciències ocultes; relacions nascudes de certa immaduresa i de la necessitat d'escapar de la mediocritat que la feina o la jubilació els ha dut.

Coneixeràs l'home dels teus somnis és la segona col·laboració entre Woody Allen i Jaume Roures, aliança iniciada amb Vicky, Cristina, Barcelona (2008), controvertida comèdia salvada per la conjunció de Johansson, Bardem i Cruz. L'any següent, Si la cosa funciona (2009) denota de nou una gran debilitat en fons i forma, però el personatge de toixa naïf interpretada per Evan Rachel Wood salva els mobles protagonitzant escenes bastant divertides. A Coneixeràs l'home dels teus somnis, Woody Allen es queda sense salvavides: el repartiment, encapçalat per una dessaborida Naomi Watts, es troba encorsetat en personatges simplificats on únicament Anthony Hopkins aconsegueix emocionar lleugerament; les escenes còmiques no cuatllen, situacions que podrien tenir ganxo com les sessions d'endevinació o la perversió de l'escriptor frustrat són explotades amb desídia i els dilemes amorosos són trivials. Woody Allen, com si volgués adequar-se als temps que corren, ha anat buidant de contingut les seves pel·lícules i simplificant-ne el seu missatge. És inimaginable una filmografia de més de cinquanta títols amb la complexitat del guió d'Annie Hall (1977) i s'entén que Allen busqui fórmules més superficials, que li permetin la hiperactivitat productiva, treballar amb els millors actors del panorama i rodar en les seves ciutat fetitxe. És per això que se li perdonen bledes de la categoria de Coneixeràs l'home dels teus somnis, tot mantenint l'esperança que el geni torni a aparèixer en breu.
4/10
+ El desenllaç es desmarca de la típica autocomplaença de les comèdies d'Allen.
- Freida Pinto i els seus vestits vermells.



Fitxa Filmaffinity
Fitxa IMDB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada